دارک وب چیست؟ شاید خیلی از شما دوستان نام این قسمت از فضای اینترنتی را شنیده باشید اما درباره آن چیزی ندانید. ما سعی داریم تا در این مقاله به بررسی دقیق دارک وب بپردازیم و همه چیز از جمله اینکه اصلا دارک وب چیست و یا ورود به این قسمت از دنیای اینترنت چه عوارضی دارد و… را در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد. با مجله نت مگ دنیای دارک وب را بهتر بشناسید.

در این مقاله چه چیز هایی یاد خواهید گرفت:

دارک وب چیست؟

اگر اهل فیلم و سریال بوده باشید احتمالا برایتان پیش آمده که یک سری محله ها را در فیلم ببینید که شخصیت اصلی یا یکی از شخصیت های فیلم به آن محله وارد میشود و خرید و فروش غیر قانونی انجام میدهد. دارک وب نیز مانند همان محله ها اما با این تفاوت که نه در نسخه فیزیکی بلکه در نسخه اینترنتی وجود دارد.

بله دقیقا همانطور که گفتیم در دنیای دارک وب ما شاهد آن هستیم که هر چیز غیر قانونی ای مانند انواع اسلحه، مواد مخدر، اطلاعات محرمانه، حساب های بانکی و هر چیزی که فکرش را هم نمیتوانید بکنید به فروش میرسد.

جالب است بدانید که در دنیای دارک وب حتی خرید و فروش انسان نیز به صورت برده انجام میشود. برده برای کار های سنگین، برده های جنسی و برده برای هرکاری که فکرش را بکنید!

ورود به دنیای دارک وب میتواند بسیار دارک (دقیقا همونطور که توی اسمش مشخصه😃) و بسیار خطرناک باشد. برخی بر این باورند که دقیقا همان لحظه ای که وارد این قسمت از اینترنت میشوید، بخش عظیمی از اطلاعات شما هک شده و به دست افراد مختلفی می‌افتد.

بخش های مختلف اینترنت کدامند؟

بی شک دنیای اینترنت یک دنیای بسیار بزرگ و گسترده است که روز به روز نیز در حال افزایش است. به طوری که در حال حاضر بیش از 2 و نیم میلیارد وب سایت در دنیای اینترنت وجود دارد که این مقدار به صورت روز افزون در حال افزایش است. به گزارش مجله نت مگ اگر بخواهیم دنیای اینترنت را به طور کلی تقسیم بندی کنیم باید آن را به سه دسته زیر تقسیم کرد:

آشنایی با دارک وب با نت مگ

سرفیس وب (surface web):

 دقیقا همان صفحات و وبسایت هایی که در داخل گوگل مشاهده میکنید و در دسترس تمام افراد قرار دارد را سرفیس وب میگویند. شاید با خودتان فکر کنید که این بخش از دنیای اینترنت، بخش بسیار بزرگ و گسترده ای را پوشش میدهد. اما اینطور نیست! جالب است بدانید که این حجم بزرگی که سرفیس وب به خود اختصاص داده تنها 5 درصد از دنیای اینترنت را پوشش میدهد و این یعنی ما مردم عادی تنها 5 درصد تنها به 5 درصد از دنیای اینترنت دسترسی داریم.

دیپ وب (Deep web): 

بخش دیگری از دنیای اینترنت که در دسترس عوم قرار ندارد و توسط گوگل ایندکس نمیشود را دیپ وب میگویند. به طور مثال پنل کاربری ایمیل شما جزو دیپ وب است. در دیپ وب افراد بسیاری از جمله دولت مردان اطلاعات محرمانه خود را در آن قرار میدهند. دولت ها برای انتقال اطلاعات مخفی عموما از دیپ وب استفاده میکنند. جالب است بدانید که بیش از 90 درصد دنیای اینترنت را دیپ وب تشکیل میدهد.

دارک وب (Dark web):

 دارک وب که بخشی از دیپ وب میباشد، فضای بسیار محرمانه ای است که از دید عموم مخفی بوده و همه چیز در آن به صورت ناشناس وجود دارد. به طوری که ناشناس بودن تنها قانون در این فضای تاریک است. اکثر فعالیت های غیر قانونی و جرائم مختلف در این بخش اینترنت انجام میشود. چرا که به دلیل محرمانه بودن آن و ناشناس بودن همه افراد در آن، پیدا کردن فرد خلافکار بسیار دشوار است.

شاید برایتان سوال شده باشد که چرا به آن دارک وب میگویند؟ نام دارک وب از کلمه دارک نت گرفته شده که به معنای فضای تاریک اینترنت است. همانطور که مشخص است ما در تاریکی هیچ فردی را نخواهیم دید و قطعا تاریکی دنیای خطرناکی است.

در دارک وب آدرس IP شخص غیر قابل شناسایی می­شود تا نتوان به راحتی ارتباطات او را در اینترنت شناسایی و ردیابی کرد. دارک وب یک شبکه مخفی و رمزگذاری شده می­باشد که جستجو های کاربر را از طریق گره هایی در سراسر جهان پنهان می­کند تا قابل ردیابی نباشد.

در دارک وب IP کاربران در لایه های رمز گذاری شده پنهان می­شود و از ترافیک چندین شبکه کامپیوتری در سرتاسر جهان به صورت تصادفی عبور داده می­شود. در این پروسه هر یک از شبکه ها هنگام فرستادن اطلاعات به شبکه بعدی، یک لایه از رمزگذاری ها را حذف می­کند تا مبداء و مقصد یا داده ها قابل شناسایی نباشد.

برخی ها گمان می­کنند که دارک وب یک فضای اینترنتی بسیار بزرگی است اما باید بگوییم که کل وب سایت های تحت پوشش دارک وب تنها 0.03 از کل فضای اینترنت جهان را تشکیل داده است. دارک وب فضای بسیار کوچکی در دنیای اینترنت را اشغال کرده است و وب سایت های آن نزدیک به 7 هزار تا 30 هزار می­باشد که البته این عدد متغیر است.

آشنایی با دارک وب نت مگ

همانطور که گفته شد، دارک وب تنها 0.03  از کل فضای اینترنت را اشغال کرده است و تعداد کاربرانی که روزانه از دارک وب بازدید می­کنند به طور دقیق مشخص نیست اما از آنجایی که دارک وب تنها بخش کوچکی از اینترنت را اشغال کرده، تعداد بازدیدکنندگان آن هم نمی­تواند عدد قابل توجهی در مقایسه با بازدیدکنندگان بخش دیگر اینترنت باشد. اما مسئولین پنهان کردن مشخصات و هویت کاربران در دارک وب ادعا می­کند که روزانه 2 میلیون کاربر وارد دارک وب می­شوند. تعداد کسانی که از وب سایت های دارک بازدید می­کنند، تنها 1.5 درصد از کل ترافیک در این شبکه است.

وقتی اسم دارک وب شنیده می­شود، یکی از چیز هایی که در ذهن ایجاد می­شود، این است که دارک وب مقصد بسیاری از جرائم اینترنتی است. اما باید بگوییم که این ذهنیت تنها یک کلیشه است که به دلیل ناشناس بودن کاربران نسبت به این فضا ایجاد شده است. گاهی کاربران به دلیل شناخت کم از این فضا و نا آشنا بودن با جزئیات این شبکه و یا استفاده سوء از آن سبب می­شوند که این شبکه به یک شبکه با پتانسیل بالا برای جذب جرائم اینترنتی تبدیل شود. اما باید بگوییم که این جرائم و تاثیرات آن در مقایسه با جرائم سایبری ای که روزانه در فضای اینترنت اتفاق می افتد قابل مقایسه نیست. از طرف دیگر قانون هم تا حدودی به این شبکه دسترسی دارد و بر خلاف تصور عموم مردم که گمان می­کنند دارک وب یک شبکه خارج از دسترس قانون است باید بگوییم که در سال 2011 نزدیک به 300 کاربر که در دارک وب فعالیت های غیر قانونی انجام می­دادند توسط قانون دستگیر شدند و یا در سال 2020 ، پلیس موفق شد نزدیک به 180 فروشنده مواد مخدر را که در دارک وب فعال بودند را به واسطه این شبکه شناسایی و دستگیر کند. پس این شبکه پتانسیل های مثبت زیادی را نیز دارا می­باشد.

اگر جرائمی را که در دارک وب انجام می­شود را کنار بگذاریم. خواهیم دید که این فضا فایده های بسیاری نیز دارد. در واقع دارک وب همان فضایی است که اینترنت واقعی قرار بود باشد. یعنی یک فضای کاملا خارج از کنترل دولت ها که اشخاص بتوانند طرح ها و ایده ها یا حرف های خود را بدون هیچ ترسی انتشار دهند.

ورود به دارک وب

چطور وارد دارک وب شوم؟

در ابتدای این بحث لازم است به نکته ای بسیار مهم توجه داشته باشید و آن هم این است که، از آنجایی که هیچ نظارتی توسط قانون بر دارک وب وجود ندارد، احتمال آلوده شدن به بد افزار (یا همون ویروس ) و یا سرقت اطلاعات شخصی بسیار بالاتر از اینترنت معمولی است. پس برای ورود به این شبکه اول از هرچیزی نیاز به یک آنتی ویروس قوی دارید و توصیه می­شود از نرم افزار هایی استفاده کنید که بتوانید با آن ها IP  خود را تغییر دهید تا در محیط امن تری قرار بگیرید.

راحت ترین راه برای ورود به شبکه دارک وب استغاده از شبکه تور (Tor) است. Tor مخفف The onion Router است که یک نرم افزار کاملا رایگان است.

ورود به دار وب با تور

نحوه کار با این نرم افزار بسیار ساده است. این نرم افزار یک روش مسیر یابی به نام مسیر یابی پیازی دارد که در آن پیام های کاربران در چندین لایه رمزگذاری می­شود و از گره هایی در سرتاسر جهان عبور داده می­شود. تمام وب سایت های تحت پوشش دارک وب دامنه ای به نام onion دارند.

طرز کار این نرم افزار به گونه ای است که در هیچ یک از گره ها اطلاعات شخصی یا IP کاربر فاش نمی­شود. تنها چیزی که در این شبکه قابل مشاهده است IP دستگاه قبلی است و هیچ گونه اطلاعاتی در رابطه با اینکه این پیام در ابتدا از چه دستگاهی فرستاده شده و قرار است به کجا ارسال شود، وجود ندارد. به همین دلیل این شبکه یکی از بهترین شبکه ها برای کسانی است که می­خواهند اطلاعاتشان مخفی بماند و احتمال شنود و رهگیری اطلاعاتشان به صفر برسد.

تاریخچه پیدایش دارک وب

شاید برایتان سوال شده باشد که اصلا دارک وب چطور شکل گرفته است؟ با ما همراه شوید تا در ادامه از ابتدا تاریخچه “وب تاریک” را بررسی کنیم…

بیت کوین تور انانیموس

آغاز این داستان به سال 1969 بازمی­گردد. سالی که آژانس پروژه های پژوهشی آمریکا شبکه ای به نام آرپانت (Arpanet) را به قصد ارتباطات کامپیوتری راه اندازی می­کند. این شبکه در ابتدا برای تبادل اطلاعات در دانشگاه های آمریکا مورد استفاده قرار می­گرفت اما بعد ها تبدیل به اینترنت شد و در سال 1989 به استفاده عموم مردم قرار گرفت.

پیدایش اینترنت زمینه ای شد برای به وجود آمدن دارک وب. اما این شبکه هنوز به دو عامل اصلی برای پیدایش نیاز داشت. یکی سامانه ای که بتوان با استفاده از آن هویت کاربران را مخفی نگه داشت و دیگری ارز دیجیتالی که خارج از کنترل قانون و دولت ها باشد.

یکی از این عوامل اصلی که همان مخفی بودن هویت کاربران در این شبکه است، در سال 2002 به وسیله یک نسخه ناپایدار از شبکه تور راه اندازی شد و چندی بعد تنها با 12 گره که افراد داوطلب در سراسر دنیا ارائه دادند، کار خود را آغاز کرد. این پروژه ابتدا در دسترس وزارت دفاع آمریکا قرار داشت و چند سال بعد در اختیار عموم مردم قرار گرفت و با انگیزه افرادی که باور داشتند ” اینترنت باید رایگان و بدون سانسور باشد” گسترش پیدا کرد.

در سال 2009 نیز نرم افزاری برای استخراج بیت کویت معرفی شد و یک سال بعد نیز در تراکنش های اینترنتی مورد استفاده قرار گرفت.

سیلک رود در دارک وب

در سال 2011 فردی به نام راس اولبریکت اولین بازار سیاه با نام سیلک رود را در این شبکه راه اندازی کرد. یکی از دلایل موفق بودن این بازار تلفیق مخفی کردن هویت کاربران و تراکنش های اینترنتی آنها بود. اولبریکت توانست با این خلاقیت به موفقیت زیادی دست پیدا کند و بازار خود را در این شبکه گسترش دهد.

جالب است بدانید سیلک رود به آمازون دارو های غیر مجاز شناخته میشد.

به لطف شبکه تور و بیت کوین، وبسایت سیاه سیلک رود توانست موفقیت های بزرگی را کسب کند و اولبریکت به خواسته هایش برسد. چرا که نه اطلاعات خودش و نه اطلاعات مشتریان این وبسایت فاش میشد و از طرفی به لطف بیت کوین هیچگونه راه پیگیری برای مبدا و مقصد تراکنش های مالی وجود نداشت. پس هر کسی میتوانست به صورت غیر قانونی در سیلک رود به فروش انواع مواد مخدر به صورت عمده و خرده، اسلحه و اجزای بدن انسان تهیه کند. شاید باورش سخت باشد اما در سیلک رود حتی میشد که برای کشتن افراد، قاتل های سریالی را اجیر کرد!!!!

این مرورگر درخواستی که کاربر برای پا گذاشتن به صفحه وب میدهد رو از طیفی از پراکسی های راه اندازی شده توسط افراد مختلف عبور میدهد و همین امر باعث میشود تا IP اون غیرقابل شناسایی بشود. شاید اگر عملکرد تور رو در مخفی کردن هویت کاربران ببینید از شدت تعجب سرجای خودتون میخکوب بشوید. اما این رو بدانید که کارکردن با این بخش از اینترنت اونقدرا هم فاقد نقص نیست. کارکردن با دارک وب تجربه ای غیرقابل پیش بینی هست و کند بودن اون هم بسیار ازاردهنده و جنون امیز هست.
اما اگر صبر داشته باشید و با این مشکلات کناربیایید اون موقع هست که تازه با کوچه و پس کوچه های خوفناک جوامع بشری آشنا میشوید. اگر نمیخواهید از مرورگر تور استفاده کنید می توانید به سراغ مرورگر DUCKDUCKGO بروید. مرورگری که با اینترنت معمولی هم می توانید از آن استفاده کنید. این مرورگر یک خوبی دارد و اقدام به اشتراک اطلاعات کاربران نمی کند. به بیان بهتر اطلاعاتشان رو جمع اوری و منتشر نمی کند. این مرورگر برای جستجو در اینترنت آن هم با هویت ناشناس گزینه ایده آلی بوده و از اونجایی که لینک های دارای دامنه .onion رو پشتیبانی می کند برای دارک وب گزینه مناسبی است.
درست است که برای دارک وب یا همان اینترنت سیاه موتور جستجوگر طراحی شده است اما این موتور به هیچ وجه توانایی وفق با تغییرات مداوم این فضا رو ندارد. اگر بیایید و با این موتور های جستجوگر دارک وب کارکنید احتمالا یاد اینترنت 20 یا 30 سال پیش میفتید. شاید جالب باشه که در اینجا هم بستری مانند ویکی پیدا به نام hidden wiki ایجاد شده است. این بستر به کاربر کمک می کند تا به لینک های موجود در دارک وب دسترسی پیدا کند. اگر از موتور جستجوگر grams استفاده کنید احتمالا با نتایج گاه غلط برخواهید خورد. فقط توصیه ای به شما می کنیم و اون این است که موقع استفاده از لینک های hidden wiki روی لینک های مشکوک کلیک نکنید. چرا که در این قسمت تنها لینک های امن ایندکس نمیشوند و لینک های دارای بدافزار هم ایندکس شدند.

دارک وب را بشناسیم

وب سایت های دارک وب

اگه سری به دارک وب و وب سایت هایش بزنید می بینید که تقریبا عین وب سایت های معمولی در اینترنت معمولی ظاهر میشوند. اما خب خالی از تفاوت هم با سایت های موجود در اینترنت معمولی نیستند. یکی از این تفاوت ها نام گذاری آنهاست که به دامنه آنها ربط دارد. اگر در اینترنت معمولی شاهد دامنه های .com و یا .co هستید در اینجا با دامنه .onion مواجه میشوید. این وب سایت ها برای افرادی قابل دسترسی هستن که پروکسی های لازم رو برای دسترسی به اونها دارند. مرورگر تور می تواند این پروکسی ها رو در اختیار کاربر بگذارد.
به علاوه اینکه اگر به لینک سایت های دارک وب نگاه کنید با اعداد و حروف بهم ریخته مواجه میشوید. طور یکه نمیشه انتظار داشت این لینک ها به راحتی به خاطر سپرده شن. یکی از سایت هایی که در سال 2019 توسط پلیس بسته شد چنین لینکی داشت:
Eajwlvm3z2lcca76.onion
اکثر این سایت ها که در دارک وب خود را معرفی می کنند توسط ی عده کلاهبردار طراحی میشوند. این افراد برای اینکه از قربانیان فرار کنند مدام ادرس سایت رو تغییر میدهند. گاها دیده میشود یک فروشگاه اینترنتی یک سال از فعالیتش میگذرد اما به یکباره ناپدید میشود. همچنین ممکنه توسط پلیس این سایت ها پس از مدتی بسته شوند.

سخن آخر

دیدید که دارک وب روی دیگری از اینترنت هست که در اون با طیفی از امور غیرانسانی میشود مواجه شد. توصیه ما به شما استفاده درست از اینترنت و امکاناتش است.