اگر به شما بگویند که میتوانید از این همه آشفتگی ذهنی روزمره رهایی یابید و به طور کامل، کنترل ذهن خود را در دست بگیرید، ممکن است تعجب کنید و بگویید که مگر میشود از این همه فکر و خیال و آشفتگی های ذهن فرار کرد؟
بله، این اتفاق شدنی است. با مجموعه راهکار های سادهای که به آن مدیریت ذهن گفته میشود میتوان ذهن آشفته خود را تبدیل به یک ذهن موفق کرد و طور موثر از آن استفاده کرد. آنگاه خواهید دید که با مدیریت ذهن چه تغییر شگرفی در تصمیمات و موفقیت هایتان ایجاد میشود.

مدیریت ذهن چیست؟

مدیریت ذهن در واقع یک نوع برنامه ریزی کردن برای ذهن و سمت و سو دادن به مسیری است که ذهن قصد دارد آن را طی کند. برای مثال فرض کنید که قصد دارید یک کار مرحلهای را با نظم و ترتیب انجام دهید و یا اینکه میخواهید در جلسه مهمی سخنرانی کنید و باید مرحله به مرحله کلمات و کار هایتان را در ذهن خود برنامه ریزی کنید. اینجاست که مدیریت ذهن به کمکتان میآید.
مثبت اندیشی
ما در زندگی بیشتر تصمیمات خود را با استفاده از فکر کردن و با استفاده از ذهن خود میگیریم. پس روشن است که فکر ما زندگی ما را میسازد و باید دنبال راهی برای تغییر روش فکر کردن خود باشیم تا بتوانیم زندگیمان را تغییر دهیم، پول بهتری در بیاوریم، رابطه بهتری داشته باشیم و… به مثال زیر توجه کنید تا تاثیر فکر کردن را در زندگی هایمان ببینید:
زمانی که ما از اوضاع اقتصادی کشور با نا امیدی حرف بزنیم و بگوییم کار نیست و کسب و کار ها پولساز نیستند، قطعا خودم هم تحت تاثیر این طرز نگرشم قرار میگیرم و اقداماتم تحت کنترل قرار میگیرد. زیرا ذهن به این باور رسیده است که هر کاری که من انجام بدهم هیچ فایده ای برایم نخواهد داشت. پس قبل از هر تلاشی بهتر است ذهنمان را مثبت کنیم. چون در نهایت به آن چیزی میرسیم که در پس ذهنمان از خودمان توقع داریم.

مدیریت ذهن

میزان مدیریت ذهن من چقدر است؟

برای اینکه بدانید تا چه حد در مدیرت کردن ذهن خود توانایی دارید، بهتر است ابتدا این سوال ها را از خودتان بپرسید :
آیا برای هر چیزی خیلی زود نگران میشوید؟
در موقعیت های مختلف نمیتوانید انتخاب دقیقی داشته باشید و یا با تردید انتخاب میکنید؟
در حین انجام کارهای مختلف زود خسته شده و آن هارا به بعد موکول میکنید یا به کل آن را رها میکنید؟
آیا احساس اضطراب یا ندامت و پشیمانی زیاد برایتان به وجود میآید؟
سعی کنید به همه این سوال ها پاسخ دهید و با درصد بیان کنید که تا چه حد در موقعیت های ذکر شده توانایی مدیریت ذهن خود و حل مسائل پیش رویتان را دارید.
اگر تا 50درصد توانایی مدیریت ذهن خودرا داشتید بدانید که تا حدودی موفق هستید. اما این میزان موفقیت نیز به تصور شما از موفقیت بستگی دارد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که موفقیت در بخش های مختلف زندگی تعریف میشود مانند موفقیت در کسب و کار، موفقیت در زندگی زناشویی یا تربیت فرزندان و میزان موفقیت در رسیدن به اهداف کوتاه و بلند مدت و…
ممکن است برخی افراد در دو یا چند حیطه موفقیت خوبی را کسب کرده باشند اما برای مثال در زندگی زناشویی چندان موفق نباشند. در اینگونه شرایط بهتر است نیمهی پر لیوان را ببینید که شما توانسته اید در چندین حیطه موفق باشید و فقط در زندگی زناشویی است که موفقیت چندانی ندارید و سپس سعی کنید با تکنیک های مدیریت ذهن و ریشه یابی مشکلات به موفقیت دست یابید.

راهکار های مدیریت ذهن

1_توقف منفی نگری( نخشخوار فکری)

افکار منفی افکاری هستند که خواسته و ناخواسته به سراغ هر آدمی میروند و باعث میشوند که فکر کردن به اتفاقات منفی در ذهن ادامه پیدا کنند. برای اینکه در این شرایط بتوانید ذهن خود را کنترل کنید بهتر است به بدترین حالت ممکن فکر کنید. چرا به بدترین حالت؟ زیرا اگر به بدترین حالت و توانایی مدیریت خود در آن شرایط فکر کنید و متوجه شوید که موفق خواهید شد، این موضوع نگرانی شما را کم خواهد کرد و باعث میشود در مدیریت ذهن موفق تر عمل کنید.

2_همه مشکلات را از جانب خود نبینید

در برخی از موارد شخص، یک رویداد را که هیچ کنترلی روی آن نداشته است از جانب خود میبیند. برای مثال دست همسرش در سانحه تصادف دچار شکستگی میشود و با خود میگوید این تقصیر من است. اگر به او نگفته بودم کمی زود تر به خانه بیاید این اتفاق نمیافتاد. در حالی که رخ دادن این حادثه کاملا خارج از کنترل او بوده اما او مسئولیت این اتفاق را بر عهده میگیرد.
چنین چیز هایی باعث میشود تا شما آنچنان که باید، در مدیریت ذهن خود موفق نباشید. پس بهتر است از اینگونه شخصی سازی ها پرهیز کنید.

مدیریت ذهن

3_ در نتیجه گیری عجول نباشید

گاهی ممکن است بدون داشتن مدارک کافی دست به تحلیل و نتیجه گیری یک موضوع بزنیم. برای مثال ممکن است فکر کنید فردی با شما خصومت شخصی دارد در حالی که اصلا اینطور نیست و شما دچار سوء تفاهم بوده اید. برای اینکه این مورد را ترک کنید بهتر است قبل از هر گونه نتیجه گیری عجولانه، خوب فکر کنید. این کار باعث میشود تا سوالاتی درمورد افکارتان از خودتان بپرسید و در مورد درست و غلط بودن آن بیشتر فکر کنید.

4_به خودتان ایمان داشته باشید

اینکه به خودتان ایمان داشته باشید باعث میشود در مسیر موفقیت بهتر پیش بروید و اطمینان داشته باشید که میتوانید به راحتی مشکلات پیش رویتان را با مدیریت ذهن درست حل کنید.

کلام آخر

هر کاری که به صورت روزمره انجام میدهیم در واقع پاسخی است در برابر آنچه که ذهن برایمان برنامه ریزی میکند. مدیریت ذهن به ما میآموزد که چطور فکر کنیم و با برنامه ریزی مسیر موفقیت را طی کنیم. در این مقاله راهکار هایی را در رابطه با مدیریت ذهن به شما عزیزان ارائه دادیم تا بتوانید در مسیر موفقیت گام های محکم و استواری بردارید و در زندگی خود احساس آرامش بیشتری داشته باشید.